28 marca, 2014

Domowe masło orzechowe

No właśnie, dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?! :)  Ostatnio moje codzienne śniadanie to płatki owsiane pod różną postacią, ale najczęściej właśnie z wykorzystaniem masła orzechowego. Masło orzechowe, które kupuje wynosi mnie ok 9zł! Nie byłoby problemem wydać tę dychę (prawie), gdybym używała go sporadycznie, ale u mnie znika w tempie ekspresowym. 



Wykonanie jest BANALNIE proste :) Łuskamy orzechy ziemne (ja wzięłam 200g), wrzucamy trochę do blendera i zaczynamy miksować, dodając co chwilę kilka orzechów. Jeżeli lubimy, kiedy masło orzechowe jest bardziej słone dodajemy odrobinę soli i dalej miksujemy. Polecam dodać na taką partię orzechów łyżeczkę miodu i odrobinę oleju, chociaż to nie koniecznie bo orzechy same w sobie puszczają tłuszcz jeżeli dłużej je będziemy miksować. Na koniec robimy test paluchem i jeżeli wyszedł pozytywny, to przekładamy masło orzechowe do słoika i wkładamy do lodówki :) Wyczytałam, że takie domowe masło orzechowe może stać w lodówce około miesiąca.

Jeżeli wolimy wersję z kawałami orzechów, to niewielką część orzechów wrzucamy na chwilę na patelnie, aż orzechy  się trochę zarumienią, a następnie wrzucamy je do blendera, ale tylko na chwilę, żeby nie zrobił się krem, a kawałeczki orzechów. Orzechy przesypujemy do wcześniejszego masła orzechowego i mieszamy łyżką.


Jak już pisałam koszt masła orzechowego w sklepie wynosi ok 9 zł za 350g. Ja za 350g orzechów ziemnych zapłaciłam 3.20 zł w Lidlu :) Oczywiście należy doliczyć łuski, których nie używamy, ale są one bardzo lekkie więc to groszowe sprawy :). 

Sklepowe masło orzechowe = 9 zł (350g)
Domowe masło orzechowe = ok. 4 - 5 zł (350g)

No i przede wszystkim, wiemy co jemy :)

Jeżeli też lubicie masło orzechowe to podsyłam genialny pomysł na śniadanie: płatki owsiane z masłem orzechowym - pychooootka! Zapraszam też na inne przepisy, które znajdziecie w dziale bon appetit.




Napisane przez: Kasia.


6 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam takiego masła, bo mój blender chyba sobie nie poradzi z orzechami :( muszę pomyśleć o nowym sprzęcie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też nie jest super jakości :) Kupiony kiedyś w Lidlu, ale daje radę, tylko nie wolno rozdrabniać wszystkich na raz, bo mój się strasznie przegrzał. Jak dodawałam po kilka orzechów to było ok :).

      Usuń
  2. Kasiaaaa! Jesteś genialna! ;) Sama bym nie wpadła na to by wykonać takie masło samodzielnie. Ostatnio byłam właśnie na przepysznych bajglach z masłem orzechowym i miałam w planach kupić ale raczej pokuszę się o zrobienie takiego. Dzięki Ci dobra kobieto za pomysł ;-)
    Pozdrawiam, Piwi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że spróbuj sama, jest na prawdę przepyszne! :) Wykonanie zajęło mi ok. 15 min. z łuskaniem i miksowaniem.

      Usuń
  3. Uwielbiam masło orzechowe, a takie domowe jest wspaniałe, bo wiem co w nim jest :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię na pewno, uwielbiam <3
    Booooskie zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń